Në vitin 1516 hyri në disegni tecnici di leonardo da vinci shërbimin e Francesko I me detyrën piktor i parë, inxhinier e arkitekt i Mbretit ; iu lejua përdorimi i Clos Lucé, pranë Kështjellës së Ambuazës, vendbanim i mbretit, bashkë me një pension të majmë.
Leonardo lindi në 1452 në Vinçi.
Lavorò a opere e' ingegneria e risegnò nu monumento equestre che nun fu maje fatto.E dimë orën e datën e saktë falë një dokumenti të shkruar nga gjyshi: " 1452, lindi një nip i imi, biri i Ser Piero, im bir në ditën 15 prill të shtunën në orën 3 të natës.Madonna della melagrana (Zoja e shegës) (Madonna Dreyfus) (rreth 1469 ) L'annunciazione (Shpallja/Lajmrimi) ( 1472 ) Madonna del garofano (Zoja e karajfilit) (rreth 1473 ) Ritratto di Ginevra Benci (Portret i Ginevra Benci (rreth ) Battesimo di Cristo del Verrocchio (Pagëzimi i Krishtit të Verrokios).Tra questi spicca la Gioconda Nuda, opera che in passato venne attribuita a Leonardo, proprio perché ripropone il tema iconografico della Gioconda, per la posa e lespressione della figura.Isbn Anonimo Gaddiano (o Magliabechiano edizione di Berlino 1892.Clos Lucé në Francë, ku vdiq Leonardoja në vitin 1519 Në Firence hyri në shërbim të Çezare Borxhasë si arkitekt ushtarak e inxhinier.Në këtë mënyrë do të zgjidheshin ata pak dyshime që një hamendje tjetër magjepse kishte ngritur dhe që hamendëson se emri i Mona Lizës mund te lexohet si një anagram (rishkrim) të dy hyjnive egjiptiane të pjellorisë Amon dhe LIza, aq të dashura ndër paganët.Megjithatë, pasi atij i mungonte një edukatë formale e latinishtes dhe matematikës, Leonardoja dijetar u injorua nga studiuesit bashkëkohanikë të tij.Antonio Falchi, Leonardo musicista, Società editrice Dante Alighieri, 1902.Në listën e Mjeshtërve të Mëdhenj të Parisë shfaqen emra të tjerë të dëgjuar si Nicholas Flamel ( Sandro Botticelli ( Isaac Newton ( Victor Hugo ( ) e Claude Debussy ( ).L'uomo e il suo tempo, Milano 1999.Tra ell'opere cchiu importante e famuse into o' soggiorno milanese se ricordano a primma versione ra'a' Maronna re'e' Roccie, a Dama cu ll'ermellino, 'o ritratto ra'a' dama (conosciuto pure sott'o'nomme La bella listino prezzi telefoni cellulari nokia Ferronièere) e o' ritratto e' musico.Redakto redakto tekstin burimor Hulumtimi i Leonardos luhatej gjithmonë me eksperimentit dhe shënimit, paraqitet pra në një varg shënimesh të shpërndara që ai i shkroi vetëm për vete, në të vërtete Leonardo nuk e konceptonte shkencën si një kërkim botëror dhe bashkësor.A nuje è stato rifatto ppe e' copie, e a cchiui famosa e' chella e' Pieter Paul Rubens.Për ketë arsye Leonardoja vazhdoi në matematikëzimin e natyrës, apo në shoqërimin e dukurive natyrore me ligjet fizike, matematike dhe kimike.Nuk dihet nëse Leonardo të ketë ndërhyrë fuqimisht në projektimin e shumë godinave, por ka dëshmi dhe skica që tregojnë se ai iu përkushtua projekteve - si bashkëkohës të tjerë - në konceptimin (krijimin) e një qyteti ideal, të strukturuar mbi më shumë nivele rrugore.Si arkitekt ushtarak Leonardo është vënë në rendin e ditës nga propozimet e ekspertëve më të mëdhenj të kohës së tij.Por risia e vërtete e Leonardos ishte që ai nuk pushoi së studiuari këto gjëra, por kaloi në projektimin teknik; projektet e tij ishin kthyer mbi të gjitha te hidraulika, përmirësimin e fortifikimeve dhe armëve, industri tekstile dhe arte tipografike.Ai i besonte diturisë matematikore pasi që ajo ishte diçka e sakte, e sigurtë, dhe dallohej përkundrazi nga ata që kufizoheshin për të risjellë diturinë dhe trashëgiminë e të lashtëve, ose nga magjistarët dhe alkimistët që orvateshin të shpjegonin gjërat me arsye shpirtërore pa treguar.Në vitin 1994, një prej librave të shënimeve të Leonardos, i ashtuquajturi "Codice Hammer" (ex Leicester u ble nga industrialisti amerikan Bill Gates për 25 milionë dollarë.Afria e tij me shkencat ishte e llojit vëzhgues: ai kërkonte të kuptonte dukuritë duke i përshkruar e rifiguruar gjer në hollësitë më të imta e nuk theksonte eksperimentet apo shtjellimet teorike.
Por bëhet fjalë sidoqoftë për një personazh historik të mirënjohur, dhe që Leonardo vetë ka mundur ta takonte, pasi pat ndjekur Çezare Borxhia në ekspeditën e tij të pushtimit të Romanjës, ku Katerina Sforca ishte zonjë e Forlit dhe Imolës.
De Beatis, Relazione del viaggio del cardinale Luigi d'Aragona, Freiburg 1905.Verrocchios, në shitoren e të cilit njohu bashkënxënësin Lorenzo di Credi (Lorenco di Kredi që shquhej për stilin e tij të hijshëm me vija të prera e të sakta.
Prese parte cummo ingegniere e e' campagne militare ro'o' ruca e disegnò tante apparati ppe e' feste e celebraziune.
Isbn Correnti artistiche càgna càgna surgente Altro càgna càgna surgente Omaggi càgna càgna surgente 3000 Leonardo, asteroide d'a fascia princepale addedecato a isso; Da Vinci, cratere lunare addedecato a isso; Da Vinci, cratere marziano addedecato a isso.

[L_RANDNUM-10-999]